Színészmúzeum – Czenéné Vass Mária film- és színháztörténeti sorozata

110 éve született Karády Katalin
(1910. 12. 8 – 1990. 02. 8.)
Közel 30 évvel ezelőtt, Kiss Ernő, az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Ház akkori igazgatója felkért, hogy a Nyugdíjas Klub keretein belül működő Nyugdíjas Mozi filmvetítései előtt tartsak rövid előadásokat a filmekről és a művészekről, akik a filmekben szerepelnek. E sorozatnak igen nagy sikere lett: kölcsönösen megszerettük egymást a klub tagjaival, hiszen közülük is nagyon sokan rajongói voltak a régi színészeknek. Az évek során a sorozat – javaslatomra – a „Színészmúzeum” nevet vette fel, jelezve, hogy az előadások középpontjába a neves művészek életrajza, színházi és filmszerepeinek elemzése került. Még nagyobb érdeklődést váltott ki, amikor az előadásokat video-prezentáció kísérte, mert a képi megjelenítés még közelebb hozta a nézőket a színészegyéniségekhez.
Azt hinné az ember, hogy a modern technika – számítógép, video-segítségével könnyebben megőrizhetők a „közösségi tudatban” ezek a csodálatos művészek, hiszen ők már a technikai fejlődés, a közelmúlt művészei. Akkor rémültem meg igazán, amikor egy riportfilmben az utcán megállított fiatalok nem tudták, ki volt Gábor Miklós, Tolnay Klári, Básti Lajos, Mezei Mária, Sinkovits Imre, Gobbi Hilda, Bessenyei Ferenc, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán, vagy Major Tamás.
Pedig nagyon büszkék lehetünk művészeinkre: a magyar színház-és filmművészetet előkelő hely illeti meg a világ kulturális hierarchiájában, nem beszélve arról, hogy a magyar nyelvű színjátszás mindig ösztönzően hatott a magyar nyelv fejlődésére, gazdagodására is. Értékeinket tehát meg kell őriznünk és tovább kell adnunk a következő nemzedékeknek is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük