Szegedi KultúrKörKép – Magyar Kultúra Napja Kecskésen

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük minden évben január 22-én így emlékezve meg arról a magasztos tényről is, hogy Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratának letisztázását. Ez az ünnep alkalmat nyújt arra, hogy áttekinthessük magyarságunk hagyományait, múltunkat, tárgyi és szellemi értékeinket és mi sem lehetne erre jobb helyszín ilyenkor, mint a lakóhelyünkhöz legközelebb eső művelődési ház. Sajnos a kialakult járványügyi helyzet bezárásra kényszerítette a kulturális intézményeinket is, de ez nem lehet akadálya a méltó megemlékezésnek, amely most így áttevődik az online térbe.

A hét lakóterületi művelődési ház ezért január 18-tól 24-ig egy rendezvénysorozatot szervez. Az adott időszakon belül, minden művelődési ház választott egy napot, amelyen megoszt egy facebook posztot, amelyben bemutatja hogyan ápolja, építi a magyar kultúra egy-egy szegmensét. Az adott online kulturális eseményt, minden résztvevő művelődési ház elérhetővé teszi saját követői számára is.

A Kecskési Művelődési Ház több évtizede ad otthont és ápolja a néptánc hagyományokat.
A magyar kultúra napja alkalmából, 2021. január 19-től, a művelődési ház facebook oldalán a “Szeged szebb lesz, mint volt” táncdráma egy részletét láthatják.

A Szegedért Alapítvány 2019. március 12-én a szegedi Nagy Árvíz 140. évfordulóján tartotta 30. Díjátadó Gáláját a Szegedi Nemzeti Színházban. A kerek évfordulóra különleges programmal készültünk: a díjátadás ünnepi pillanatai után kerül bemutatásra a “Szeged szebb lesz, mint volt” táncdráma. Ezzel a produkcióval emlékeztünk az árvíz pusztítására, a védekezésre, az újjáépítésre, Szeged újjászületésére.

A táncdrámát fiatal szegedi alkotók állítják színpadra.

Szövegíró: Hell István

Dramaturg: Hell Nikolett

Zeneszerző: Szalárdy Levente

Hangmérnök: Németh Sándor

Animátor: Erlauer Balázs

Díszlet és szcenika: Molnáz Zsuzsa

Rendező – koreográfus: Simoncsics Pál

Közreműködtek:

Délikert Táncegyüttes

Suhancok Táncegyüttes

Tiszavirág Táncegyüttes

Fábri-Ivanovics Tünde népdalénekes

és a

Szegedi Nemzeti Színház Művészei

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük