Szentmihályi Kerámia Kör

3 éves lett a Szentmihályi Kerámia Kör.

A művelődési ház kézműves csoportja új “Alkotó házunkban” működik Poitinger Andrea vezetésével.

Jelen helyzet miatt sajnos nem tudjuk “élőben” bemutatni az alkotásaikat, de kárpótoljuk Önöket egy online kiállítással.

Fogadják szeretettel 2020 májusi virtuális tárlatunkat!

https://youtu.be/v8OTHIYCFBU 

A szakkör minden lelkes tagjának gratulálunk, Poitinger Andrea szakkörvezetőnek pedig köszönjük kitartó munkáját.

A filmet összeállította és szerkesztette: Ferenczi Ildikó

Bemutatkozás – A mi csodálatos világunk!

Sokan, akik belépnek a kerámia műhelyünkbe, először nem is sejtik, hogy valójában egy elvarázsolt világba csöppennek. Ez a hely tele van csodákkal!

Az agyag csodája

„Porból lettünk, porrá leszünk!” Erre emlékeztet bennünket az agyag, talán ezért érezzük ilyen közel magunkhoz?! Az agyag ősi és örök. Ebből készültek a legrégebbi alkotások az idolok, azok a szépséges vénuszok. Gyönyörködni tudunk az agyag formálhatóságában, abban a sok lehetőségben, ami benne rejlik. Az agyagból legkülönfélébb méretű, formájú, funkciójú tárgyak készíthetők. Ennek leginkább csak a fantáziánk szab határt!

Az alkotás csodája

Istené a teremtés csodája, de szeretetéből olyan képességeket ajándékozott nekünk, melyek segítségével ebbe mi is belekóstolhatunk az alkotás által. Egy sárgombócból teremtünk valami különlegeset. Az agyagba gyúrjuk álmainkat, terveinket. Eszközök, de sokszor csak a puszta kezünk segítségével történik ez meg. Formát kap a tervünk, testet ölt a lelkünk. Végül szép hasznos tárgyak születnek.

Az irányítás csodája

Az iskolában leginkább elméleteket tanulunk. Ritkán találkozunk mesterségekkel, mesterekkel. Olyan gépeket vezérelünk és olyan gépek vezérelnek, amelyeknek nem ismerjük a működését. A kerámiázás folyamatát mi irányítjuk. Itt a műhelyben minden olyan egyszerű, és nyomon követhető, amint a sárdarabból műalkotás készül. Az agyagmunka valójában egy nagyon összetett mozgáskoordinációt igénylő manuális tevékenység, de mi irányítjuk annak minden mozzanatát a kezünk által.

Az őselemek csodája

Van misztika is az itt folyó munkában! Mert az álmaink megtestesülését őselemek segítik. A föld, mely az agyagot adja. A víz, amellyel formáljuk az anyagot. A levegő, amely megszárítja a tárgyainkat. A tűz, amely kiégeti az alkotásainkat. A jól kiégett kerámia erős és fémesen csengő hangja van.

A közösség csodája

A műhelyünk menedék, ahol olyan jó együtt dolgozni, mint régen a fonóban. Hatalmas erő van a közösségben: együtt gondolkodunk, együtt alkotunk, együtt örülünk és szomorkodunk. Ajándék nekünk az, hogy minden héten újra és újra átélhetjük a születés csodáját. Hihetetlen az a pillanat, amikor kinyitjuk a kemence ajtaját, és kiemeljük belőle várva várt kicsinyünket.

Mi, akik a csoda megszállottjai lettünk, szeretettel várunk másokat is ezeknek a megtapasztalására!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.